Mijn naam is Esther van Ittersum, samen met mijn man en 2 dochters wonen wij in het buitengebied van Zwolle tegen Nieuwleusen aan. Op ons erf lopen onze viervoeters Loes, een Welsh Corgi en Lizz een Berner Sennen. Ik ben vroeger thuis opgegroeid met honden, al stond ik als klein meisje boven op de tafel van angst voor de hond, nu sta ik er het liefst tussenin. In 2007 ben ik begonnen met training geven bij hondenschool Bem Vindo in IJsselmuiden, toen ook gestart met de opleiding tot instructeur. Ik deed eerst vooral de pups, leuk om baas en pup te mogen helpen bij een goede start. I.v.m. andere werkzaamheden ben ik een poosje gestopt met training geven en ook gestopt met de opleiding. In 2018 werd ik opnieuw benaderd door de hondenschool om weer les te komen geven. Hier hoefde ik niet lang over na te denken. Ik ben toen de opleiding tot kynologisch instructeur opnieuw gaan volgen en heb het diploma mogen halen. Ik kreeg daar op de hondenschool de gelegenheid om mijn eigen manier van trainen te ontwikkelen samen met mijn collega en ging het ook kriebelen om mijn eigen schooltje op te zetten. De mogelijkheid om dit bij ons op het erf te doen was er zowel binnen als buiten, mijn droom kon uitkomen. Ik kijk er naar uit u te mogen ontmoeten met uw jonge hond en dat we samen kunnen werken aan een goede basis.
Op de maandagavond en dinsdagavond wordt ik geholpen door Alice Ruijg. Alice geeft ook al jaren les en heeft veel ervaring, ook geeft ze privé les in haar eigen woon omgeving. Het is fijn om samen te kunnen sparren. Wij zijn goed op elkaar ingespeeld en hebben dezelfde denkwijze wat betreft het training geven.
Wij trainen op een positieve manier, dat houd in dat we het gedrag wat we graag willen zien zoveel mogelijk gaan belonen en het gedrag wat we niet willen zien zo veel mogelijk gaan ombuigen naar wat we wel willen zien, je hond weet immers nog niet wat er allemaal van hem verwacht wordt en weet dus niet wanneer hij de fout in gaat, dit moeten wij de hond gaan leren. Het draait erom dat je hond steeds een succesje ervaart door middel van een beloning. Op deze manier zal je hond het gewenste gedrag herhalen omdat het hem iets oplevert. In tegenstelling tot correctie training, waar je straft of een pijnprikkel toedient, krijg je bij positieve training een hond die initiatieven durft te nemen en onderzoekend is waardoor er een samenwerking ontstaat. Plezier en vertrouwen tussen baas en hond dat is toch wat we allemaal graag willen. Wanneer wij tijdens een groepstraining merken dat een hond ten opzichte naar andere honden of mensen niet prettig verloopt, kunnen we er voor kiezen verder te gaan met privé lessen. Dit geeft zowel voor de baas als hond meer rust.
Je hond iets afleren betekent je hond iets anders aanleren.
In 2021 heb ik mijn diploma tot kynologisch instructeur mogen halen.
Tussen door heb ik ook niet stil gezeten en heb ik diverse workshops mogen volgen om zoveel mogelijk bij de tijd te blijven en de kennis te verbreden op diverse vlakken. Ook in de hondenwereld veranderen de methodes in het trainen, hoe kan het beter. Daarom is het goed workshops te blijven volgen.
Hieronder een overzicht van de gevolgde workshops en opleiding.
2009 – Vakbekwaamheid honden- en kattenbesluit, certificaat behaald.
2019 – Kynologisch instructeur 1 gedragsleer, certificaat behaald.
2019 – Kynologisch instructeur 2 trainingstechnieken, certificaat behaald.
2019 – Ras en Gedrag voor instructeurs, certificaat behaald.
2019 – EHBO bij honden voor instructeurs, certificaat behaald.
2019 – Puppygym, certificaat behaald.
2020 – Kynologisch instructeur 3 kennis verdiepen en leren overdragen, certificaat behaald.
2020 – Hondentaal 1, certificaat behaald.
2020 – Hondentaal 2, certificaat behaald.
2021 – Pubers en hormonen 1, certificaat behaald.
2021 – Pubers en hormonen 2, certificaat behaald.
2021 – Kynologisch instructeur, Diploma behaald.
2022 – Balans en coördinatie, certificaat behaald.
2023 – Hersenwerk InZicht, certificaat behaald.
2024 – Diverse webinars